Založ si blog

Kandidujem za KSS a som na to hrdý

Ako môžeme vidieť každé tri metre cestou do mesta, na internete alebo skoro nonstop v novinách, predčasné parlamentné voľby sú predo dvermi.Do NR SR kandiduje dokonca aj 455 ľudí do 30 rokov, jedným z nich som aj ja a kandidujem za Komunistickú stranu Slovenska.Svojou straníckou príslušnosťou sa netajím a často komunikujem z ľuďmi všetkých vekových kategórii, ktorí mi kladú rôzne otázky. Pokúsim sa na tie najčastejšie odpovedať a tým aj vysvetlím dôvody svojej kandidatúry.

 

Nezažil si bývalý systém, tak ako ho môžeš obhajovať?

 

Na úvod je potrebné povedať, že dnešná KSS nie je tou istou stranou ako pred rokom 1989.KSS sa transformovala na SDĽ a tá po volebnom fiasku následne splynula so stranou SMER.Samozrejme naša komunistická strana sa netají, že nadväzuje na všetko pozitívne, čo sa za obdobie socializmu uskutočnilo. Argument, že nemôžem obhajovať niečo, čo som nezažil stojí na hlinených nohách.Ak by to bola pravda, tak potom aké je opodstatnenie existencie historikov, veď oni nielen popisujú jednotlivé dejinné udalosti, ale dávajú do toho aj svoju vlastnú mienku, napriek tomu, že danú historickú udalosť nezažili.Napokon pravdu mal aj jeden významný český novinár, keď povedal:“Dejiny študujeme preto, aby sme rozumeli dobám minulým lepšie než tí, ktorí v nich žili.

Poznanie minulosti či už vlastného národa, politického alebo iného hnutia je veľmi dôležité, ale toto štúdium ani u mňa a domnievam sa ani u iných „našich“ ľudí nie je dogmatické, ale práve naopak veľmi kritické.KSS priznáva mnohé neprávosti a deformácie, ktoré sa v našej minulosti odohrali, dovolím si povedať, že my sme sa na rozdiel od iných politických a ideologických hnutí z vlastnej minulosti poučili. I keď si to mnohí myslia, nie sme ani dejepisným krúžkom neustále obráteným do minulosti. Pracujeme v diametrálne odlišných podmienkach ako v minulosti, s novými ľuďmi, novými prostriedkami na komunikáciu s občanmi, samozrejme ale zostávame verní svojej ideológii a politickej doktríne.

 

Ako môžeš obhajovať masových vrahov a zločiny bývalého režimu

 

Tu možno pripomenúť aj nedávne udalosti, keď bola prijatá novela trestného zákona a tzv. „zločinoch komunizmu“.Síce, niet sa čomu diviť, starý výrok, že dejiny píšu víťazi je stále aktuálny.V súčasnosti prirovnávajú komunizmus k fašizmu, človek s kúsok objektívnym pohľadom na vec vie, že je to hlúposť.Fašizmus bol odsúdený medzinárodným právom, jeho predstavitelia súdení a odsúdení, u predstaviteľoch obdobia socializmu sa to nedá povedať.Napriek tomu už mali 22 rokov, aby túto zločinnosť dokázali, výsledok žiaden. Samozrejme tým nechcem povedať, že sa nedialo žiadne bezprávie, ale za to mohli konkrétni jednotlivci, ktorí to majú na svedomí. Neustále antikomunistické reportáže v televízii hovoria o „politických procesoch“, komunistickom súdnictve a neviem o čom ešte.Potom sa pýtam, či máme teraz na Slovensku kapitalistické súdnictvo? Pokiaľ viem, tak súdia súdy, nie vláda,strana,ÚV KSČ atď.Nemôžem si odpustiť otázku, že mnoho ľudí práve v 50. rokoch bolo súdených práve na základe zákonov z 1. republiky.Avšak posudzovať otázku ich viny alebo neviny si nedovolím, keďže mi to ani neprináleží, na to je súdna moc.

K otázke o masových vrahoch poviem iba niekoľko slov.Nie som zástanca vytvárania akýchsi modiel a kultov, túto úlohu celkom úspešne plní církev.Ani jedna historická osobnosť nie je čierno-biela, treba ju posudzovať v rámci danej historickej doby a konkrétnych podmienok. Za povšimnutie stojí aj fakt, že tí ,ktorých naše „demokratické“ médiá nazývajú masovými vrahmi, majú práve vo vlastnej krajine, kde údajne vyvraždili polovicu obyvateľstva, práve najväčšiu podporu.Príkladov by som mohol uviesť mnoho, určite každého nejaký napadne.

 

V parlamente by ste nič nepresadili, lebo by s vami nikto nespolupracoval

 

To, akú ma politická strana šancu presadiť sa, záleží jednak o koaličného potencionálu ale samozrejme od toho, akú dôveru dostane od občanov.Je jasné, že väčšie slovo môže mať, keď má 15% ako keď má 5%.Sme komunistická strana, preto si myslím, že naše účinkovanie vo vláde by sme jednoznačne odmietli.Nie je to preto, že by sme sa báli zodpovednosti, ale z princípu ako proti systémová strana by sme sa nemali podielať na moci v buržoaznej vláde.Túto chyby urobili aj staré komunistické strany v Taliansku a Francúzsku a na to ja dopadli. Samozrejme, keď si pozrieme program nás a programy strán ako sú SMER ale aj SNS nájdeme mnoho programových prienikov.Čiže si nemyslím, že by sme boli v úplnej izolácii, k tomu pravica už ťahá teraz za kratší koniec.Keď bola KSS v rokoch 2002-2006 v parlamente, tak sa jej podarilo nájsť pri navrhovaní spoločné slovo so SMERom ako aj s HZDS a SNS, samozrejme iba v niektorých záležitostiach.

 

Myšlienky máte dobré, ale prečo nezmeníte názov strany?

 

Môj názor je taký, že úprimnosť je dosť dôležitá a preto sa nehráme na mačku vo vreci, nie sme ako iné strany, o ktorých sa dozviete čo sú zač, až keď zasadnú do parlamentu.Nie sme ani stranou na jedno použitie, ktorá záhadne vznikne, dostane sa vďaka sponzorom do NR SR, jedno alebo dve volebné obdobia tam výdrží a potom sa rozštiepi alebo zanikne.KSS minulý rok oslávila svoje 90. výročie vzniku. Je to strana, ktorá počas prvej ČSR bojovala za práva obyčajných ľudí / nie tých Matovičových/, počas druhej svetovej vojny ako aj v SNP bola vedúcou silou protifašistického odboja na Slovenku.A samozrejme, nemôžem zabudnúť ani na to, že tu 40 rokov budovala spoločenský systém, ktorý napriek svojim nedostatkom bol jednoznačne ekonomicky výkonnejší,sociálnejší a humánnejší ako je tento kapitalizmus, ktorého kvality pociťujeme každým dňom.Za toto sa má teda KSS hanbiť? Nemáme toľko peňazí ako iné strany, nemáme ani sponzorov, pútače a platenú reklamu v TV. Ale máme svoju značku a za tú sa oplatí bojovať.

 

Prečo ste sa neospravedlnili za svoju minulosť?

 

Asi sa budem opakovať, ale právnym nasledovníkom prednovembrovej KSS je teraz SMER-SD.

Chyby, ktoré sa stali boli priznané, ale prečo sa máme ospravedlňovať za niečo, čo naši členovia ani naša strana nespáchala? Je na pováženie prečo sa nikdy nijaký novinár nespýtal KDH prečo sa neospravedlnia za upaľovanie bosoriek, vyvražďovanie neveriacich, žehnanie fašistických tankov a mohol by som pokračovať donekonečna, veď tiež táto strana nesie v názve kresťanská.Asi by to bolo smiešne keby sa ich to pýtali, ale rovnako smiešne je, keď sa predstaviteľoch našej strany pýtali na gulagy a Stalina.Pokiaľ mám svoje vedomosti, tak KSS gulagy nikdy nestavala a Stalin nebol jej členom. Som len zvedavý kedy a kto sa ospravedlní za 400 000 nezamestnaných, 650 000 ľudí, ktorí žijú na úrovni chudoby, za tisícky bezdomovcov a samovrážd, za rozkradnutý priemysel, zdevastované poľnohospodárstvo? Obávam sa ale, že keď to raz nastane, nebude stačiť povedať „sorry“.

 

 

Má to význam?Veď aj tak budete mať iba 1%

 

V našej spoločnosti sa veľa hovorí o tom, ako tu máme demokraciu ako všetka moc pochádza od ľudí a blablabla.Pritom si treba položiť otázku či to je naozaj tak, rozhodujú skutočne voliči, alebo sú to médiá a agentúry, ktoré robia preferencie.Dobrým príkladom je SaS a najnovšie aj Matovičova strana, tie ešte ani neboli registrované a už každý deň mali tlačovky a ich články boli od rána do večera uverejňované na internete.Keď nie si v televízii ani v novinách ako keby si ani nebol, takto bola zlikvidovaná HZDS a podobný osud čaká aj SNS. Podľa čoho by sa mali voliči rozhodovať, podľa toho či prekročí strana v preferenciách 5% alebo na základe nič nehovoriacich pútačov s usmiatymi tvárami politikov? Dôležitý je program danej politickej strany alebo hnutia.KSS to myslí s ľuďmi úprimne, sme jediná strana, ktorá od vypadnutia z parlamentu prežila a keď sa nedostaneme ani teraz, tak pokračujeme ďalej, my máme iný cieľ, parlament je len prostriedok, akási si tribúna, kde môžeme presadzovať naše myšlienky.

 

Na záver dodám, že som rád za akú stranu kandidujem.Nemusím sa báť, že KSS bude niekto obvinovať z kauzy Gorila a ani to, že nám pred voľbami odstupy 24 kandidátov ako sa to stalo inej strane. Ponúkame Slovensku reálnu víziu ďalšieho smerovania, pán volič rozhodne.

Extrémista Pánis na kandidátke SNS

10.02.2012

Nie je tajomstvom, že valná väčšina preferencií SNS v poslednom období nedosahuje úroveň 5 %.Strana sa to snaží zachrániť rôznymi zaujímavými spôsobmi. Okrem tradičnej rómskej a maďarskej karty vytiahli na výslnie Tublatanku, tragikomické pútače a video s predsedom SNS pánom Slotom, ako sa prechádza ulicami Žiliny. Zo zvedavosti som si čítal zoznam [...]

Mýty a fakty o strane SMER-SD

01.02.2012

V podstate už od vzniku strany SMER môžeme o nej a o jej ústredných predstaviteľoch počúvať rôzne otrepané hlášky, ktoré sú buď absolútne nepravdivé alebo do veľkej miery skreslené. Zdroje týchto dezinformácií sú rôzne, vo veľkej miere sú to hlavne naše „mienkotvorné“ médiá ale musím podotknúť, že veľkú zásluhu na tom má aj rétorika a propaganda [...]

Októbrová revolúcia a dnešok

06.11.2011

Niektorí ju nazývajú Veľkou októbrovou socialistickou revolúciou, iní zas bolševickým prevratom, ktorý predznamenal nástup komunistickej diktatúry. Bez ohľadu na ideologickú prizmu možno dodať, že táto dejinná udalosť bola a je významná nielen pre dnešné Rusko, ale aj pre celý svet. Pri tejto príležitosti si nemôžem dovoliť opomenúť naše masovo-telekomunikačné [...]

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Martin Hulič

Cítim vnútornú potrebu poukazovať na problémy našej spoločnosti.Netvrdím, že tým k niečomu pomôžem, alebo niečo zmením,ale i tak si myslím, že to je lepšie ako nerobiť nič.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 18177x
Priemerná čítanosť článkov: 3635x

Autor blogu

Kategórie