Založ si blog

Mýty a fakty o strane SMER-SD

V podstate už od vzniku strany SMER môžeme o nej a o jej ústredných predstaviteľoch počúvať rôzne otrepané hlášky, ktoré sú buď absolútne nepravdivé alebo do veľkej miery skreslené. Zdroje týchto dezinformácií sú rôzne, vo veľkej miere sú to hlavne naše „mienkotvorné“ médiá ale musím podotknúť, že veľkú zásluhu  na tom má aj rétorika a propaganda samotnej strany SMER.
V niekoľkých bodoch sa pokúsim objasniť niektoré, dá sa povedať už zľudovené frázy a tejto politickej strane.

SMER JE  ĽAVICOVÁ STRANA

Na rozdiel od iných sociálno-demokratických strán nevznikol  tento politický subjekt na základe určitej spoločenskej požiadavky, keď by ľudia videli potrebu založiť ľavicovú stranu, ale bol to čisto súkromný projekt Róberta Fica.Treba podotknúť, že práve Fico bol najobľúbenejším politikom vtedajšej SDĽ a vo voľbách v roku 1998 mal najviac preferenčných hlasov, keďže jeho mocenské túžby neboli naplnené a nezískal posty ktoré chcel, rozhodol sa založiť si vlastnú stranu a viesť opozičnú politiku voči pravicovej vládnej koalícii, ktorej súčasťou bola aj SDĽ.Rozdiel medzi súčasnou politikou SMERu a minulou je zjavný.Na začiatku sa táto strana sama charakterizovala ako neideologická strana, ako strana tretej cesty.Ako svoj vzor si zobrala politiku Tonyho Blaira a Gerharda Schrödera, avšak tento prúd nemal ani veľkú podporu v Socialistickej internacionále.Neskôr sa Fico veľmi takticky zlúčil s politicky neúspešnou SDSS a získal tak značku sociálnej demokracie, čiže z neideologickej strany sa jedným administratívnym krokom stala soc-demácka strana.Je otázne podľa čoho máme posudzovať ľavicovosť  daného subjektu.
Stačí len názov strany? Ak áno, tak ľavicovou je aj „ Sloboda a Solidarita“.Alebo dôležitá je rétorika strany? Nie je potrebné byť ani vyštudovaným politológom, aby človek zistil, že rétorika a samotný program SMERu je ľavicovo orientovaný.Ale faktom zostáva, že historicky je viac občanov ľavicových ako pravicových.Preto aj pravicové politické strany preberajú hlavne pred voľbami tvrdú ľavicovú politiku.Veď to všetci poznáme, sociálne istoty, byty pre mladých ľudí, kvalitné zdravotníctvo, dvojnásobné platy, druhé Rakúsko a netreba ďalej pokračovať. To, na základe čoho vieme zaradiť stranu do polického spektra sú jej konkrétne kroky a činy. A tu sa dostávame do problému.SMER mal štyri roky na splnenie svojho politického programu, i keď nevládol sám, mal vo vládnej koalícii dominantne postavenie, čiže mohol splniť skoro všetko čo sľúbil.A výsledok? Máme dnes nižšiu sadzu dane z pridanej hodnoty na základné potraviny, vyššiu sadzu z dane z príjmu pre monopoly a finančné inštitúcie, ako aj progresívne zdaňovanie, ktoré by práve smerovalo k zníženiu daní pre ľudí s nízkymi príjmami. Čiže kde sa záhadne vytratila tá toľko omieľaná sociálnosť a ľavicovosť.

SMER, TO SÚ KOMUNISTI

V diskusiách na internete môžeme denno-denne čítať, aký je Fico boľševik, dokonca s dávkou irónie nazývajú jeho stranu SMER-KSS. Naopak sympatizanti zas hovoria.“ To sú naši, komunisti.“
Samozrejme je pravdou, že mnoho členov tejto strany, boli pred rokom 1989 členmi KSS.Ale hovoriť o nich ako o bývalých komunistoch je prinajmenšom smiešne. Tak ako neexistuje bývalý kresťan, neexistuje ani bývalý komunisti. Je potrebné ich nazvať bývalými členmi strany, ktorý v nej neboli z čírej lásky k pracujúcemu ľudu a veci socializmu, ale samozrejme kvôli vlastnému prospechu.Je im jedno, či sú v komunistickej,socialno-demokratickej alebo pravice straneDobrým p Jedným dychom dodávam, že nechcem zovšeobecňovať, určite aj v SMERe sa nájde veľa slušných a charakterných ľudí. Fico si je určite vedomí, že pravicová antikomunistická propaganda mu viac pomáha ako škodí a on to využíva.Zo štatistických údajov je evidentná mienka občanov, ktorí sú presvedčení, že za socializmu sa im žilo kvalitatívne lepšie.Nie je tajomstvom, že SMER prebral v roku 2006 program Komunistickej strane dokonca aj letáky a pútače záhadne pripomínajú komunistickú politiku.Každý sa určite pamäta na billboard s usmiatou tvárou Róberta Fica , na ktorého pozadí bola červená farba, už tam chýbal iba kosák a kladivo a vec by bola dokonaná.Pravdou však zostáva, že nie SMER ale práve Komunistická strana Slovenska je jediným politickým  reprezentantom komunistického hnutia na Slovensku.

FICO JE DOBRÝ, ALE MÁ OKOLO SEBA NESPRÁVNYCH ĽUDÍ

Tento argument možno často počuť od tradičných sympatizantov Fica, ktorí sa snažia obhájiť aj neobhájitelné.Môže sa to týkať či už vlastným kádrov vo vnútri strany alebo na bývalých koaličných partnerov.Aj v rokoch 2006-2010 sa strana SMER pri všetkých kauzách vyhovárala na SNS alebo ĽS-HZDS.Pritom čo sa týka rozdelenia kresiel vo vláde a v ústredných orgánoch štátnej správy, mali tieto politické subjekty menej pozícií ako si zaslúžili vďaka volebnému výsledku.Je výnimkou keď vládna strana ukončí svoje volebné obdobie ešte viac posilnená, SMERu sa to podarilo, ale ako obetný baránok padla HZDS a skoro aj SNS.Čo sa týka osobnosti v rámci strany, tak samotná organizačná výstavba je iná od tradičného ponímania.V strane neprebiehajú voľby, Fico si sám určí, kto bude okresný predseda, krajský, kto bude a kto nebude na kandidátke.Preto neobstojí argument o akýchsi nesprávnych ľuďoch.Veď ťažko obhájiť sociálne cítenie u ľuďoch, akými je Kaliňák alebo neoficiálne najbohatší Košičan- Paška. Faktom je to, že títo politici ale aj mnohí ďalší nie sú Ficom „trpení“, z toho dôvodu, že on sám ich do politiky dostal a dal im také pozície, aké sám uvážil.

SMER JE JEDINOU STABILNOU STRANOU

S týmto výrokom by sa dalo celkom súhlasiť za určitých podmienok.Ak sa pozeráme na turbulencie v iných parlamentných politických stranách, tak je to určite pravda.Zo strán ako HZDS a SDKÚ ale aj iných, už stihlo vzniknúť nespočetné množstvo politických subjektov, niektoré medzičasom zanikli, iné fungujú dodnes.To, že v SMERe je v  tomto ohľade disciplína platí dnes, ale nemusí platiť do budúcnosti.Možno si pomôcť analógiou so stranou HZDS.Napadá mi starý stredoveký citát, ktorý hovorí:Čo ste vy, boli sme aj my. Čo sme my, budete aj vy,“ Tak ako HZDS bola stranou jedného človeka, to isté platí aj pre SMER.Podobná je aj členská základňa, členmi strany sú väčšinou preto, že to je najsilnejšia politická strana.Niet preto divu, že za uplynulý rok pomerne veľa členov HZDS prešlo k strane SMER.Dá sa čakať aj podobný scenár do budúcnosti, kým budú percentá aké sú, bude aj stabilita, ale potom dôjde k rozkolom, začnú vznikať nové strany a straničky a asi všetci vieme, ako to dopadne.

ZÁVEROM

Často sa hovorí o voľbe menšieho zla.Podľa mojej mienky niečo ako menšie zlo neexistuje.Aj podľa posledných vystúpení Fica sa zdá, že tzv. sociálnosť  a ľavicovosť vie zapredať za hocičo, je mu jedno s kým pôjde do vlády, či je to KDH alebo SDKÚ.Zaujímavé sú aj jeho vyjadrenia o tom, že  keď vyhrá voľby a bude mať nad 75 kresiel, tak nechce vládnuť sám, vraj to nie je dobré.Ale veď predsa každej strane ide o to, aby vládla sama a mohla splniť svoj volebný program.Zrejme sa Fico bojí zodpovednosti, lebo ak by vládol sám, tak by sa nemohol vyhovárať na žiadnu koaličnú stranu, bolo by to čisto v réžii jeho strany.

Prichádza teda otázka, koho by mali ľavicovo orientovaní občania voliť. Odpoveď je jednoduchá.Je potrebné voliť stranu, ktorá už niečo raz reálne dokázala. Tou stranou je Komunistická strana Slovenska, strana  ktorá nadväzuje na všetko pozitívne čo ČSSR pod vedením KSČ dokázala. Za KSS nestojí Penta a ani iné finančné skupiny, preto nie je na nikom závislá a može presadzovať svoj program v záujme všetkých občanov Slovenska.

 

Martin Hulič

kanditát za KSS na č. 36

Extrémista Pánis na kandidátke SNS

10.02.2012

Nie je tajomstvom, že valná väčšina preferencií SNS v poslednom období nedosahuje úroveň 5 %.Strana sa to snaží zachrániť rôznymi zaujímavými spôsobmi. Okrem tradičnej rómskej a maďarskej karty vytiahli na výslnie Tublatanku, tragikomické pútače a video s predsedom SNS pánom Slotom, ako sa prechádza ulicami Žiliny. Zo zvedavosti som si čítal zoznam [...]

Kandidujem za KSS a som na to hrdý

08.02.2012

Ako môžeme vidieť každé tri metre cestou do mesta, na internete alebo skoro nonstop v novinách, predčasné parlamentné voľby sú predo dvermi.Do NR SR kandiduje dokonca aj 455 ľudí do 30 rokov, jedným z nich som aj ja a kandidujem za Komunistickú stranu Slovenska.Svojou straníckou príslušnosťou sa netajím a často komunikujem z ľuďmi všetkých vekových kategórii, ktorí mi [...]

Októbrová revolúcia a dnešok

06.11.2011

Niektorí ju nazývajú Veľkou októbrovou socialistickou revolúciou, iní zas bolševickým prevratom, ktorý predznamenal nástup komunistickej diktatúry. Bez ohľadu na ideologickú prizmu možno dodať, že táto dejinná udalosť bola a je významná nielen pre dnešné Rusko, ale aj pre celý svet. Pri tejto príležitosti si nemôžem dovoliť opomenúť naše masovo-telekomunikačné [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

Martin Hulič

Cítim vnútornú potrebu poukazovať na problémy našej spoločnosti.Netvrdím, že tým k niečomu pomôžem, alebo niečo zmením,ale i tak si myslím, že to je lepšie ako nerobiť nič.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 18158x
Priemerná čítanosť článkov: 3632x

Autor blogu

Kategórie