Založ si blog

Októbrová revolúcia a dnešok


Niektorí ju nazývajú Veľkou októbrovou socialistickou revolúciou, iní zas bolševickým prevratom, ktorý predznamenal nástup komunistickej diktatúry. Bez ohľadu na ideologickú prizmu možno dodať, že táto dejinná udalosť bola a je významná nielen pre dnešné Rusko, ale aj pre celý svet.

Pri tejto príležitosti si nemôžem dovoliť opomenúť naše masovo-telekomunikačné prostriedky.Odhľadnúc od súkromných médií, tak úlohou verejnoprávnej televízie a rozhlasu nie je len ľudí zabávať, ale aj vzdelávať a tým zvyšovať úroveň našej populácie.Samozrejme STV, na rozdiel od ČT, sa histórii venuje minimálne a radšej dáva svoj priestor telenovelám ako Divoký anjel, ktoré zabíjajú mozgové bunky účinnejšie ako hocijaké toxické a návykové látky.

Aby som sa vrátil k téme, mnoho súčasných „historikov“ hovorí o VOSR ako o obyčajnom puči, ktorý zorganizovala malá skupinka ľudí, obsadením niekoľkých úradov v Petrohrade a symbolickými výstrelmi na Zimný palác. Tento názor však stojí na hlinených nohách, proletárska revolúcia neprišla z ničoho-nič, ale bolo súhrnom objektívnych podmienok, ktoré zapríčinili revolučnú situáciu. Bola vyústením desaťročí triednych bojov robotníkov a roľníkov, ktorí bojovali za sociálne oslobodenie, za život bez útlaku a vojen.

Či sa to niekomu páči alebo nie, Veľký október bol zároveň aj počiatok novej historickej epochy v dejinách ľudstva.Cieľ bol jednoznačný, odstrániť vykorisťovanie človeka človekom a začať uskutočnovať hlboké sociálne premeny. Samozrejme nič nikdy nie je rúžové, možno kritizovať chyby a deformácie novo vznikajúcej spoločensko-ekonomickej formácie, možno hovoriť o zločinoch konkrétnych ľudí, ktorí zneužívali svoju moc a postavenie. Zároveň je potrebné pozerať sa na konkrétnu historickú situáciu tej doby a uvedomiť si, že žiadne veľké spoločenské systémy nepadli mierumilovne, pozrime sa ako a za akej situácie dochadzalo k nástupu kapitalizmu / Francúzska revolúcia, roľnícke povstania atď/. Čo sa ale nemôže uprieť je úprimná snaha ľudí o vytvorenie novej, socialnejšej spoločnosti.Je to prejav vzbúreného človeka, ktorý si uvedomuje danú spoločenskú situáciu a chce ju zmeniť, ale vzbura na rozdiel od závisti nie je prejavom ľudského egoizmu, lebo „človek revoltujúci“ nechce dobro len pre seba ,ale pre všetkých a v tomto boji vie položiť aj to najdôležitejšie čo má /Abože mi zahyň, abo buď slobodný*/.

Revolučné udalosti inšpirovali neustále triedne zrážky, masové štrajky a politické demonštrácie po celom svete.Pracujúci videli, že ich boj má zmysel a že ich víziu je možné aj prakticky zrealizovať.Októbrová revolúcia podľa V.I Lenina:“Ukázala všetkým krajinám niečo, a to niečo veľmi podstatné z ich neodvratnej a neďalekej budúcnosti.“

Príkladom solidarity je aj manifestácia v Prahe, kde „český sociálno demokratický proletariát“ tlmočil svojim „bratom do Ruska“ ubezpečenie, „že stojí s nimi v tom veľkom boji o udržanie prvej socialistickej republiky na svete“.V nasledujúcich rokoch pod vplyvom VOSR začali vznikať komunistické a robotnícke strany, ktoré významne ovplyvnili celé 20. storočie na všetkých kontinentoch a svetadieloch. Musím ponuknúť, že mnohé z týchto strán sú dodnes relevantnými a významnými politickými subjektmi.

Dovolím si povedať, že existuje aj určitá paralela medzi rokom 1917 a súčanosťou.Denne vidíme v televízii protestujúcich ľudí, či už pred modlou svetového kapítálu Wall-Streetom alebo búriacich sa ľudí v 250 krajinách svetá pod názvom:“Je nás 99%“. Napriek tomu že žijeme v 21. storočí, lietame do vesmíru, tak riešime tie isté problémy ako ľudia pred 90. rokmi.Hnutia po celom svete hovoria a vláde oligarchie, nenásitnosti bánk, korupcii, strate sociálnych istôt a o vnútorných rozporoch systému ako takého.Nie sme v ničom noví a ani situácia, ktorá tu je dnes, nie je ničím historicky novým, takéto problémy tu boli aj za prvej ČSR, samozrejme boli inak pomenované, mali inú podobu, ale ten obsah bol a je stále ten istý.

Žiaľ, všetky tieto hnutia súčasnosti a rátam do toho aj najnovšiu iniciatívu Eduarda Chmelára „ za Občiansku ústavu“, majú niekoľko spoločných znakov. Problémy pomenujú veľmi dobre, ale s riešenia sú veľmi všeobecné a vo svojej podstate ničnehovoriace.Rozprávajú o akejsi skutočnej demokracii, občianskej spoločnosti, ale nikto v podstate ani nevie, čo to vlastne je.Keď demokracia, tak buržoázna demokracia alebo aká?Takisto aj s návrhmi pána Chmelára možno súhlasiť, ale keď nad tým človek ďalej rozmýšľa, tak sú iba akýmisi kozmetickými zmenami a nevyriešia kľúčové hospodárske,ekonomické, kultúrne a sociálne problémy našej spoločnosti.

 

Aby som to zhrnul, tak ľudia v súčasnosti vedia presne formulovať, čo je zlé a čo sa im nepáči, ale už ťažšie je povedať ako to zmeniť a ako to má vyzerať po tej zmene. Ľudia v Rusku mali v roku 1917 veľmi jasne stanovený cieľ, postup a všetko mali presne organizačne zabezpečené.

Preto o VOSR ale aj ostatných významnych dejinných udalostiach sa nestači iba učiť, spomínať na ne ako na dávnu minulosť, ale je potrebné sa nimi aj inšpirovať a priznať si, že tí pred nami to možno vedeli robiť lepšie.

 

*Samo Chalupka-Kráľohoľská

Extrémista Pánis na kandidátke SNS

10.02.2012

Nie je tajomstvom, že valná väčšina preferencií SNS v poslednom období nedosahuje úroveň 5 %.Strana sa to snaží zachrániť rôznymi zaujímavými spôsobmi. Okrem tradičnej rómskej a maďarskej karty vytiahli na výslnie Tublatanku, tragikomické pútače a video s predsedom SNS pánom Slotom, ako sa prechádza ulicami Žiliny. Zo zvedavosti som si čítal zoznam [...]

Kandidujem za KSS a som na to hrdý

08.02.2012

Ako môžeme vidieť každé tri metre cestou do mesta, na internete alebo skoro nonstop v novinách, predčasné parlamentné voľby sú predo dvermi.Do NR SR kandiduje dokonca aj 455 ľudí do 30 rokov, jedným z nich som aj ja a kandidujem za Komunistickú stranu Slovenska.Svojou straníckou príslušnosťou sa netajím a často komunikujem z ľuďmi všetkých vekových kategórii, ktorí mi [...]

Mýty a fakty o strane SMER-SD

01.02.2012

V podstate už od vzniku strany SMER môžeme o nej a o jej ústredných predstaviteľoch počúvať rôzne otrepané hlášky, ktoré sú buď absolútne nepravdivé alebo do veľkej miery skreslené. Zdroje týchto dezinformácií sú rôzne, vo veľkej miere sú to hlavne naše „mienkotvorné“ médiá ale musím podotknúť, že veľkú zásluhu na tom má aj rétorika a propaganda [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Martin Hulič

Cítim vnútornú potrebu poukazovať na problémy našej spoločnosti.Netvrdím, že tým k niečomu pomôžem, alebo niečo zmením,ale i tak si myslím, že to je lepšie ako nerobiť nič.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 18160x
Priemerná čítanosť článkov: 3632x

Autor blogu

Kategórie